Tuesday, January 2, 2007

Viisi yötä lähtöön on...

...laskin ihan itse eilen... Maanantaina 8.1. siis lähdemme, lennämme ensin Finnairilla Madridiin ja vaihdamme Barajasin jättiläismäisellä kentällä (siis siellä, missä ETA räjäytti autopommin muutama päivä sitten...) Iberian lennolle Johannesburgiin. Suomesta lähdemme klo 17 ja perillä Johannesburgissa olemme seuraavana päivänä vähän ennen puolta päivää. Johannesburgissa vietämme yhden yön Backpackers´Ritzissä ja Baz Bus kohti Swazimaata lähtee seuraavana aamuna puoli kahdeksalta. Mbabanessa, Swazimaan pääkaupungissa meidän pitäisi olla aikataulun mukaan noin viiden maissa iltapäivällä keskiviikkona 10.1. Aikavyöhyke on sama eli matkustamme lähes suoraan etelään toiselle puolelle palloa! Swazeja ei muuten löydy Soneran eikä Saunalahden roaming-hinnastoista eli suomalaiset kännykkänumerot eivät todennäköisesti pelaa Swazimaassa ollessamme!

Eilen oli viimeinen työpäiväni teholla kolmeen kuukauteen, ja nyt täytyisi vielä pikapikaa käydä Lappeenrannassa hyvästelemässä molempien vanhemmat. Rinkka on olohuoneen lattialla odottamassa epätoivoista tavaroiden sullomisoperaatiota, pesukone jyllää ja Katin ystävällisesti lainaama ompelukone on keittiön pöydällä valmiina matkapyyhkeiden jne. tuunaukseen.

Muutama sana vielä matkakohteestamme: Swazimaa on pieni itsenäinen valtio Etelä-Afrikan ja Mosambikin välissä, asukkaita siellä on noin miljoona. Se on maailman harvoja absoluuttisia monarkioita: kuningas Mswati II päättää käytännössä omasta päästään kaiken, miten maassa homma toimii! Swazimaa itsenäistyi vuonna 1968 oltuaan sitä ennen Britannian protektoraatti, ja luin jostakin (Lonely Planet tai muu vastaava "luotettava lähde"!), että paikallisille itsenäisyys ja oma kulttuuri ovat niin tärkeitä ja kova juttu, ettei pahemmin haittaa, vaikka kuningas ostelee kahdeksannelle vaimolleen Mercedeksiä kansan enemmistön sitkutellessa alle kahdella dollarilla päivässä. No, mene ja tiedä, miten asia oikeasti on, siihen pääsemme reilun viikon päästä tutustumaan. Tärkeitä elinkeinoja maassa ovat mm. sokerin ja hedelmien viljely vientiä varten, maassa on myös hiili- ja timanttikaivostoimintaa. Teollisuus on keskittynyt Manzinin kaupungin ympärille n. 50 km pääkaupungista Mbabanesta. Luonto on noinkin pienessä maassa monimuotoista: koillisessa on lähes sademetsää ja etelässä savannia. Swazimaassa on useita hienoja luonnonsuojelualueita, joten sarvikuonoja pääsee halutessaan väijymään!

Menemme suurimmaksi osaksi aikaa Mbabaneen eli pääkaupunkiin, jossa on noin 70 000 asukasta. Työskentelemme siellä pienelle lähinnä HIV/AIDS-työtä tekevälle järjestölle Leadership for Africa:lle. ...Nimi kuulostaa aika pahalta: mielikuva "johtajuutta Afrikkaan" vievistä länsimaisista lähetystyöntekijöistä ei ole oikein tältä vuosikymmeneltä. Uskoakseni he kuitenkin tekevät varsin kovaa ja pyyteetöntä työtä erityisesti AIDS-orpojen elinolojen parantamiseksi.

HIV:n levinneisyys Swazimaassa on maailman korkeimpia. Lueskelin eilen amerikkalaisen swazeissa työskentelevän lastenlääkärin blogia, jossa hän kirjoitti monien asiakkaidensa kohtaamista pattitilanteista: HIV-testiä ei uskalleta tehdä mahdollisen positiivisen tuloksen ja sen mukanaan tuoman valtavan stigman vuoksi. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, olisi ARV-lääkitystä periaatteessa tarjolla ainakin kaupunkioloissa. Lääkitystä ei kuitenkaan välttämättä uskalleta käyttää (ja esim. lääkitä HIV-positiivista lasta...), koska jos perhe ja suku saavat tietää tartunnasta, on edessä hylkääminen. Täällä kotona Helsingissä vielä turvallisesti istuessa, julkisten terveyspalvelujen ympäröimänä sitä ei osaa ollenkaan kuvitella, mitä kaikkea on edessä. Täytyy lähteä matkaan nöyrin mielin ja ottaa vastaan, mitä tuleman pitää.

Majapaikassamme Mbabanessa pitäisi olla mahdollisuus netin käyttöön. Mitä se käytännössä tarkoittaa, jää nähtäväksi. Päivitän kuulumisia tänne sen mukaan, miten milloinkin nettiin pääsen.

5 comments:

ky said...

Turvallista matkaa! Mahtavalta seikkailulta kuulostaa. Pitäkää toisistanne huolta ja rikastukaa kokemuksista!
-ky

Laura said...

Onnea ihan valtavan paljon teidän seikkailulle! Te jos ketkä saatte matkasta kaiken irti. Me täällä teholla Tarjaa kaipaillaan ja ollaan hengessä mukana.
Larissa

Mamma Jokinen said...

Teillä on alkamassa Suuri Seikkailu. Kun on nuori, pitää seikkailla. Hyvä! On mitä mummona muistella.
Ikävä sinua tulee ja pieni levottomuus mielessä, kuinkahan te siellä villissä Afrikassa pärjäilette, mutta olen varma, että karjalaisella neuvokkuudella ja lupsakkuudella pääsee pitkälle! Innolla odottelen seuraavia kuulumisia ja kokemuksia!

Raija said...

Heips!
Terveisiä täältä pimeästä koto-Suomesta! Uskon onnistuneeni saamaan rekisteröidyksi itseni, joten pääsen vähän laittelemaan kuulumisia. Pitkän saksankielen taidoilla englanti ei oikein luonnistu! Ihan arvaamalla panin!
Hautajaiset on onnellisesti ohi. Tilaisuus oli kaunis ja harras. Siunaus tilaisuus oli Lepolassa, hauta on Vanhalla hautausmaalla melko lähellä Tomin mummin ja ukin hautaa. Väkeä ei tietenkään ollut lähisukua enempää paikalla. Gerd (Schulze) tulee illalla saunomaan ja lentää aamulla Saksaan. Veikko, Anne, Kylli ja Keijo laittavat kovasti terveisiä teille kummallekin. Hehän lentävät huomenna Thaimaahan. Suku on siis leviämässä monelle mantereelle! Teille erityisen hauskaa "työlomaa ", nythän ollaan vielä ihan alkumetreillä. Jännityksellä odotamme, mitä tuleman pitää! Jään kuulolle! Terveisiä laittaa Raija ja Taisto

Hopia said...

Mukava kuulla et ootte kotiutunu sinne savannille! Miun pitää kirjottaa tänne ku Annikki ei osannu kirjautuu tänne..Kukat on vielä kuosissa ja ensimmäinen satsi laskuja lähti Voisalmeen, et Raikullekin tiedoksi, kukkaron nyörit löysiksi..Teidän pitäs julkasta sellanen kuvasarja,, missä päivittäin seurattais Tomin ihonvärin vaihteluita vaaleanpunaisen eri sävyissä! Ei taida aurinkorasva paljoo auttaa siellä..

Muista pitää rakennushommissa selkä pallona!!

Serkku-hopia